Välkommen till Verkstadsklubben Volvo Skövde

Nytt avtal för bemanningsanställda – varsel om konflikt avblåst

Verkstadsklubben > News > Nyheter > Nytt avtal för bemanningsanställda – varsel om konflikt avblåst

Nytt avtal för bemanningsanställda – varsel om konflikt avblåst

Postad av: Lars Ask
Kategori: Nyheter

I sista stund innan konflikten skulle ha brutit ut tidig fredag morgon lyckades IF Metall och övriga förbunden inom LO nå ett nytt avtal för de bemanningsanställda. ”Tillsammans har vi lyckats teckna ett avtal som innehåller flera viktiga regleringar och trygghet om framförallt pensioner”, säger Anna Gustafsson, förhandlingsombudsman IF Metall.

Anna Gustafsson, förhandlingsombudsman och ansvarig Bemanningsavtalet, IF Metall

IF Metall och övriga LO-förbund har mött ett hårt motstånd från arbetsgivarparten Almega Kompetensföretagen. Förhandlingar som strandade och ett uppsagt kollektivavtal. Och så ett varsel om konflikt, som skulle ha brutit ut imorgon den 18 december 06.00.

– Tack vare det tryck som funnits i IF Metall och övriga LO-förbunden samt engagemang har vi lyckats nå en stor framgång. Nu har vi fått med de extra pensionsavsättningar som finns i våra övriga kollektivavtal för de bemanningsanställda när de är utbokade på kundföretagen, säger Anna Gustafsson.

Omfattar många unga

Just intjänandet till avtalspension från 22 års ålder istället för som nu 25 år har varit svårt att lösa hur betalningen ska ske då bemanningsavtalet inte har något eget löneökningsvärde.

– Dessutom berör det många inom just bemanningsbranschen eftersom cirka 40 procent är under 25 år. Men nu har vi säkrat att även de bemanningsanställda får ta del av detta, säger Anna Gustafsson.

Dessutom innehåller det nya avtalet att de bemanningsanställda från 1 januari 2023 får ta del av den extra pension, till exempel deltidspension, som finns ute på kundföretagen.
– Detta är en stor framgång för IF Metall då man tidigare inte fått räkna in de extra pensionsavsättningar i GFL (genomsnittsligt förtjänstläge), säger Anna Gustafsson.

Till exempel har Teknikavtalet idag 2,4 procent i avsättning till deltidspension. Bemanningsavtalet har en avsättning till BEP (bemanningsbranschens extra pensionavsättning) på 0,4 procent.
– Det innebär i nya avtalet att när den bemanningsanställde är utbokad på Teknikavtalet ska mellanskillnaden betalas in individuellt till BEP.

Det nya avtalet för Bemanningsanställda gäller från och med den 1 december 2020 och till och med den 30 april 2023.

Garantilönerna höjs med 5,02 procent den från och med den 1 maj 2022.

Ny helglöneregel, helglön betalas till tillsvidareanställda och sådana tidsbegränsade anställningar som pågått längre tid än tre månader.

  • FÖRBUNDET
Verkstadsklubben använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår hemsida. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).