Välkommen till Verkstadsklubben Volvo Skövde

Nationaldagen på en söndag

Postad av: Pär Jansson
Kategori: Nyheter

2005 togs annandag pingst bort som helgdag och ersattes av nationaldagen, den 6:e juni. På en del avtalsområden innebar detta mer arbetstid de år som nationaldagen infaller en lördag eller söndag då man annars är normalt ledig. Annandag pingst låg ju alltid på en måndag.

Det har sedan gjorts olika lösningar på avtalsområdena för att kompensera detta och vissa har det så att man får en annan dag ledig de år som 6:e juni, som i år, ligger på en söndag. Vi får ibland frågan till Verkstadsklubben varför det inte är så hos oss?

Svaret på detta är att om ingen lokal uppgörelse gjorts om annan hantering så regleras detta i vårt kollektivavtal  ”Teknikavtalet IF Metall”. Kompensationen ser ut sådan att vi varje år, oavsett när nationaldagen infaller, får 2,22 timmar extra insatta i vår ATK-bank. I praktiken sker detta genom att man får 0,555 minuter extra ATK per arbetsdag, om man jobbar femdagarsvecka.

Verkstadsklubben använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår hemsida. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).