Välkommen till Verkstadsklubben Volvo Skövde

Avtal korttidspermittering

Postad av: Jan
Kategori: Nyheter

Avtal korttidspermittering

Vi går igenom en tid som vi aldrig varit med om tidigare, därför har vi också tagit till åtgärder som vi aldrig gjort förut. Vilket också innebär att vi för dagen inte har svar på alla frågor, men i takt med att saker klarnar så återkommer vi med svar. Företaget har också tagit fram frågor och svar som svarar på de mesta av frågorna.

Under slutet av föregående vecka förhandlade Volvos fackklubbar fram ett koncernavtal om korttidspermittering. Förhandlingarna skedde i en kamp mot klockan för att få allt på plats innan helgen, därefter har även förhandlingar genomförts på lokalt ute på fabriksnivå. Det vi i korta drag kommit överens om är att gå ned i arbetstid med 60% under en tioveckorsperiod. Det innebär att lönen under dessa tio veckorna kommer att vara 92,5% på utgående lön, oavsett om du jobbar eller är permitterad. De nivåer som är beslutade av staten är inte förhandlingsbara (se tillväxtverkets tabell nedan)
Nivå Minskad
arbetstid
Minskad
lön
Arbetsgivare Stat Minskad kostnad
arbetsgivare
1 20% 4% 1% 15% 19%
2 40% 6% 4% 30% 36%
3 60% 7,5% 7,5% 45% 53%

En fråga som kommit till klubbstyrelsen är varför vi inte nyttjat vårt lokala flexsystem. Svaret är att det inte går att kombinera lokala avtal med det statliga systemet, samt att det statliga systemet ger en kostnadsreduktion för arbetsgivaren. Men vi ser också en inte helt oproblematisk uppstart framför oss med en osäker konjunktur, vilket kan göra att vi kan använda oss av våra lokala flexsystem.

Verkstadsklubben använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår hemsida. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).