Insändare i SLA lördagen den 15/2.

Onsdagen den 5/2 släppte LO sin årliga rapport om maktelitens inkomster, ”Makteliten – i en bubbla”. I den kan man konstatera att denna elit fortsätter dra ifrån vanliga löntagare. För den samlade makteliten som består av 200 personer på höga positioner inom näringsliv, politik, media och andra viktiga samhällsområden, så motsvarar genomsnittsinkomsten före skatt 19,9 industriarbetarlöner 2018.

Tar man de 50 direktörerna på svenska storföretag som ingår i undersökningen, den ekonomiska eliten, hade de en genomsnittlig inkomst motsvarande 60,8 industriarbetarlöner. 1990 var motsvarande differens 16,5 industriarbetarlöner.

Fredagen den 7/2 presenterade arbetsgivarna för industrin sitt bud i riksavtalsförhandlingarna, 1,4 procent. Det ska ställas mot vårt krav på 3,0 procent och en förväntad reallöneökning. Med deras bud och den förväntade inflationen skulle det innebära en reallönesänkning för våra medlemmar, dessutom när man ser utvecklingen med de ökade löneskillnaderna, så ser jag arbetsgivarnas bud som en ren provokation mot våra medlemmar.

Lars Ask
Klubbordförande
Verkstadsklubben Volvo Skövde