Bli Medlem
Alla arbetsplatser ska ha ett skyddsombud. På arbetsplatser med kollektivavtal är det den lokala fackliga organisationen som i första hand utser skyddsombuden. Skyddsombuden vakar över arbetsplatsens arbetsförhållanden för att förhindra ohälsa och olycksfall. De företräder sina arbetskamrater i arbetsmiljöfrågor, hjälper medarbetare vid arbetsskadeanmälan och deltar i det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Skyddsombuden kan inom sitt skyddsområde begära åtgärder och vid omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa också stoppa arbetet.
Skyddsombuden är arbetstagarnas representanter på arbetsplatserna. Uppgiften är att förhindra olycksfall och ohälsa i arbetet genom att se till att arbetsgivaren uppfyller kraven på systematiskt arbetsmiljöarbete. Ofta måste flera intressenter samverka.
Skyddsombudet bevakar verksamhetsförändringar – till exempel av organisation, lokaler eller arbetsmetoder – och frågor om arbetstider, liksom psykiska och sociala frågor som stress. De deltar vid arbetsmiljöronder och arbetsskadeutredningar.
Funktionen skyddsombud regleras av arbetsmiljölagen (1977:1160). Reglerna är mer omfattande än för fackligt förtroendevalda i allmänhet, och ger rätt till utbildning, den tid som uppdraget kräver, och handlingar och upplysningar som behövs för att genomföra det.