Vägen fram till ett nytt kollektivavtal
Avtalsrörelsen sträcker sig över en lång tid och med många involverade. Här kan du se tidsplanen för när saker ska hända, och lära dig om de olika stegen fram till ett nytt kollektivavtal.
Saker att ha koll på
Innan vi går igenom alla stegen fram till ett nytt kollektivavtal behöver vi reda ut några vanliga begrepp och företeelser inom en avtalsrörelse.
Vad är ett kollektivavtal?
Kollektivavtalet är ett avtal mellan IF Metall och arbetsgivaren. Där samlas det som gäller för löner, arbetstider och andra villkor. Det är din garanti för schyssta villkor på jobbet.
Genom kollektivavtalet får du rätt lön, övertidsersättning, semester och mycket annat. Det garanterar också att du är försäkrad om du till exempel skadas på arbetet. Många tror att det är lagen som styr, men det är i kollektivavtalet bestämmelserna finns. Med kollektivavtal får du trygghet, ordning och reda.
Ett kollektivavtal förhandlas om med jämna mellanrum. Perioden som leder fram till att ett nytt kollektivavtal tecknas kallas för en avtalsrörelse.
Vad är en avtalsrörelse?
En avtalsrörelse är den period som leder fram till att ett nytt kollektivavtal tecknas. På den här sidan kommer du att hitta all information du behöver veta om vad en avtalsrörelse innehåller.
Vad är en motion?
En motion är ett förslag till beslut. Alla medlemmar, klubbar och avdelningar har motionsrätt – det innebär att du har rätt att påverka IF Metalls verksamhet och inriktning genom att lämna in motioner. De motioner som kommer in till IF Metall som handlar om våra kollektivavtal beslutar man sedan om på ett avtalsråd.
Vad är avtalsrådet?
Avtalsrådet består av ungefär 200 valda ledamöter från industriarbetsplatser runt om i landet. Dessa ledamöter består av de ombud som valts på din avdelnings årsmöte, men också de som valts in i IF Metalls förhandlingsdelegationer. Längre ner på denna sida kan du läsa mer om vad en förhandlingsdelegation är.
Avtalsrådet fungerar som ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen i avtalsfrågor.
Vad gör avtalsrådet?
Avtalsrådet tar ställning till alla motioner om förändringar i våra centrala kollektivavtal som skickats in. Det gäller både nya motioner och de motioner som överlämnades till avtalsrådet vid den senaste kongressen.
Motionerna kan bifallas (säga ja), avslås (säga nej) eller överlämnas till förhandlingsdelegationerna för vidare hantering. Motionerna kan också anses vara beaktade, vilket betyder att förslaget redan har genomförts eller att IF Metall på annat sätt redan tagits hänsyn till det som står i motionen.
Ledamöterna i avtalsrådet tar även ställning till avtalsplattformarna. Deras beslut blir att råda förbundsstyrelsen till att antingen säga ja eller nej till plattformarna. Avtalsrådet utser också förhandlingsdelegationerna.
Vad är en förhandlingsdelegation?
En förhandlingsdelegation ansvarar för IF Metalls förhandlingar på ett specifikt avtalsområde, till exempel på Motorbranschavtalet eller Teknikavtalet. Förhandlingsdelegationen förhandlar fram till att ett avtal har tecknats.
I förhandlingsdelegationerna ingår industriarbetare från respektive avtalsområde samt en förhandlingsledare som utses av förbundsstyrelsen.
Vad gör en förhandlingsdelegation?
Efter att avtalsrådet beslutat om avtalsplattformar och motioner så går dessa vidare till förhandlingsdelegationerna. I förhandlingsdelegationerna formuleras detta sedan om till precisa avtalskrav.
De krav som avtalsrådet (eller kongressen) har sagt ja till ska finnas med bland de krav som överlämnas till arbetsgivarna. Det gäller också för de krav som fastställts i eventuella avtalsplattformar.
Vissa gånger kan avtalsrådet beslutat om att några av motionerna ska skickas vidare till förhandlingsdelegationerna. Då blir det upp till delegationerna att ta beslut om kraven i dessa motioner ska tas med i de avtalskrav som till sist överlämnas till arbetsgivarna.
Vägen fram till ett kollektivavtal
Strax före jul 2024 ska IF Metall och arbetsgivarna växla avtalskrav med varandra. Efter nyår drar förhandlingarna igång. Men vägen mot avtal börjar tidigare än så. Texten ovan är en grov sammanfattning av avtalsrörelsen.
Fortsätt följa den genom att klicka på länken.