Välkommen till Verkstadsklubben Volvo Skövde

Facken inom industrin är eniga om sin avtalsplattform

Verkstadsklubben > News > Nyheter > Facken inom industrin är eniga om sin avtalsplattform

Facken inom industrin är eniga om sin avtalsplattform

Postad av: Jan
Kategori: Nyheter
Löneökning på 3 procent, som motsvarar cirka 900 kronor på en genomsnittlig lön inom Teknikavtalet, med en lägsta löneökning med minst 530 kronor. Fortsatta avsättningar till deltidspension. Åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdheten. Det är avtalskrav som IF Metall tillsammans med övriga i Facken inom industrin har enats om i dag.
– Siffran för ett ettårigt avtal ligger på en nivå som gör att våra medlemmar ska garanteras mer pengar i plånboken med en särskild satsning på de med lägst lön, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. Många diskussioner och undersökningar gjorda av förbundens ekonomer ligger till grund för att nivån på löneökning landar just här.
– Vi når vårt mål, att ge medlemmarna riktiga löneökningar som inte äts upp av inflation. Men vi tar också ansvar för att industrins konkurrenskraft håller för detta, säger Marie Nilsson.

Bättre deltidspension
En annan del som handlar om både tid och pengar är att Facken inom industrin kräver fortsatta avsättningar för deltidspension i kommande förhandlingar.
– Många av våra medlemmar har fysiskt tunga jobba som gör att de inte orkar jobba ända fram till pension. Vi vill att de ska få ökad möjlighet att kunna gå ned i tid för att orka jobba längre samt utan att förlora en massa pengar, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Säker arbetsmiljö
En hållbar och säkrare arbetsmiljö är viktigt för att orka jobba längre. Men också för att inte råka ut för skador eller än värre förlora sitt liv på jobbet. Undersökningar visar att så många som en av fyra unga inte får någon som helst introduktion om risker och säkerhet.
– Det är verkligen inte acceptabelt. Det ska vara självklart att man måste få lära sig jobba säkert från början. Därför kräver vi en stärkt introduktion för alla inom industrin, säger Marie Nilsson.

Ökad jämställdhet
Facken inom industrin kräver också att arbetsgivarna ska ha tydliga åtgärder för att förhindra att föräldrar förlorar både lön och kompetens under tiden de är föräldralediga.
– Fortfarande är det så att kvinnorna är i majoritet som tar ut föräldraledighet. De tappar ofta löneökningar och möjlighet att få kompetensutveckling och så fortsätter det livet igenom med lägre pension som följd. Därför är det här ett tydligt jämställdhetskrav från vår sida, säger Veli-Pekka Säikkälä.

FaktaFacken inom industrin är ett samarbete mellan fackförbund som organiserar anställda inom industrin. De fem förbunden är IF Metall, GS, Livs, Unionen samt Sveriges Ingenjörer.

TipsHåll koll på avtalsrörelsen – det handlar om din lön och dina arbetsvillkor. Besök avtalssidan ifmetall.se/avtal2020.

Verkstadsklubben använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår hemsida.